EV YOĞURDU PROBİYOTİK MİDİR?

Bir süredir fermentasyon ile ilgili çok beslendiğim bir grupta merakla izlediğim bir tartışma vardı probiyotik şase üreticilerinden birinin de dahil olduğu:
“Standart” yoğurtta bulunan Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus bakterilerinin insan bağırsağına tutunup tutunamadığı, mide ve oniki parmak bağırsağındaki asidik ortamda hayatta kalıp kalamadığı yani probiyotik olup olmadığı hakkında idi konu. Bu iki bakteri endüstriyel yoğurt üretiminde kullanılıyor, TSE standartlarında yoğurt tanımında yer alıyor ve geleneksel ev yoğurdunda da bulunuyor.
Probiyotik şase üreticileri bu iki bakterinin probiyotik olmadığı yönünde görüş bildiriyorlar ve ürünlerini bu görüşle piyasaya sürüyorlardı.
Jale Çam Çetintaş ‘ın yaptığı araştırma sonucu bulduğu güvenilir iki makale bu iki bakterinin insan bağırsağından canlı olarak geçebildiğini (en azından deneklerin bağırsağından), probiyotik olduğunu tutunabildiğini gösterir nitelikte.

Bedenimi dinlediğimde bana bunu anlatıyordu ve bu konuda yaratılan bilgi kirliliği canımı sıkıyordu.

 

Kafa karışıklığının giderilmesi umuduyla.
Sevgiler.

1- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1016/j.femsle.2005.07.006/full

“Bu araştırma da yoğurttaki bakterilerin ( isimleri araştırmada verilmiş) azımsanmayacak miktarının insan sindirim sisteminden canlı olarak geçtiklerini kanıtlıyor.
Not: Yoğurdu parayla almamışlar, kendileri yapmışlar.”

2- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1489325/#!po=34.3750
“Söz konusu araştırmada yaş ortalaması yaklaşık 32 olan, sağlıklı 10 erkek ve 10 kadın denek yer almış. Denekler bir hafta boyunca, günde iki kez, 125’er gr. endüstriyel yoğurt yemişler. İki deney yapılmış, birinde denekler deney öncesi iki hafta hiç bir süt ürünü tüketmemişler.
Deney başlamadan hemen önce (sıfırıncı gün); 2. Gün ve 7.gün deneklerden alınan dışkı örneklerinde bu iki çeşit bakterinin işlevsel ve hatta tekrar üreyebilir durumda olan örnekleri aranmış.
Sonuç: Yoğurt bakterilerinin, özellikle de Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus bakterilerinin, bir kaç gün yoğurt tüketen bir insanın sindirim sisteminden canlı olarak geçtiği kesin olarak anlaşılmış.
Özet olarak normal yoğurt bakterileri insan sindirim sisteminden işlevsel ve canlı olarak geçebiliyor.”

P.S. Araştırmalar hakkındaki özetler Jale Hanım’a aittir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s