Meyveli Gazoz (Fermente İçecek)

Meyveli Gazoz tarifi (Fermente İçecek) Ihlamur mayasını öğrenmek, bakterilerle ilişkimi tamamen değiştirmiş ve yeni bir kapı açmıştı. Ihlamur çiçeğinden maya ve ekmek oluyorsa başka bahar dallarından ve meyvelerden de olur mu ki derken @meyvelitepe #yabanmayasi yazısını yazdı. Bazen bir bilgi siz ihtiyaç duyar duymaz size doğru süzülüyor sanki. Ve fermente gazoz maceram hazırladığım nar mayasının şahane kokusuna dayanamayıp içmeyi denememle başladı. Tadını çok sevmiştim üstelik gazoz gibi de baloncukluydu. Diğer meyvelerle gazoz ve maya denemeleri yapmaya devam ederken zencefil ve meyve gazozları ile ilgili tarifler olduğunu gördüm ve onları da denedim.  Siz de denemek ve evde kendi gazozunuzu yapmak isterseniz tarifi işte burada.😊 Malzemeler: 1- Plastik kapaklı günlük süt şişesi 2- Şişenin üçte birini/yarısını dolduracak şekilde dilediğiniz bir meyvenin tanesi, dilimi veya suyu. (Donmuş meyve tanesi de olur) 3- Bir şişe için yarım küçük çay bardağı başlangıç kültürü (Opsiyonel) (yoğurt suyu/kefir suyu/peyniraltı suyu) 4- Tatlandırıcı (bal veya şeker - opsiyonel) 5- İçme suyu Yapılışı;  Şişeye taneleri/meyve suyunu koyuyoruz. Eğer ekşi meyveler ile yapacaksanız bir miktar (1-3 yemek kaşığı) tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Başlangıç kültürü ile yapacaksanız onu da eklemeli sonra da içme suyu ile doldurmalısınız. Gerisi zamanın işi. Kabarcıklar oluşmaya başladığında ve gaz çıkışı hızlandığında buzdolabına kaldırılmaya hazır durumda demektir. İstediğiniz zaman içebilirsiniz.  1* Meyve gazozları oldukça aktif bir fermentasyon süreci geçiriyor. Bu yüzden hızlı bir şekilde gaz çıkışı oluyor. Şişe patlaması yaşamamak için plastik kapaklı günlük süt şişeleri şahane bir çözüm oluyor. Fazla gaz birikirse kapak kendiliğinden atıyor. Buz dolabına dik şekilde koymayı unutmayın. 2*Narenciye kabukları acı yapıyor. Soymayı unutmayın. Bu içecekler hem seyreltik hem de fermente olduğu için neredeyse şekersiz. (Devamı yorumlarda)
Ihlamur mayasını öğrenmek, bakterilerle ilişkimi tamamen değiştirmiş ve yeni bir kapı açmıştı. Ihlamur çiçeğinden maya ve ekmek oluyorsa başka bahar dallarından ve meyvelerden de olur mu ki derken Meyvelitepe Blog Yaban mayası yazısını yazdı. Bazen bir bilgi siz ihtiyaç duyar duymaz size doğru süzülüyor sanki.
Ve fermente gazoz maceram hazırladığım nar mayasının şahane kokusuna dayanamayıp içmeyi denememle başladı. Tadını çok sevmiştim üstelik gazoz gibi de baloncukluydu. Diğer meyvelerle gazoz ve maya denemeleri yapmaya devam ederken zencefil ve meyve gazozları ile ilgili tarifler olduğunu gördüm ve onları da denedim.
Siz de denemek ve evde kendi gazozunuzu yapmak isterseniz tarifi işte burada. Malzemeler:
1- Plastik kapaklı günlük süt şişesi
2- Şişenin üçte birini, en çok yarısını dolduracak şekilde dilediğiniz bir meyvenin tanesi, dilimi veya suyu. (Donmuş meyve tanesi de olur)
3- Bir şişe için yarım küçük çay bardağı başlangıç kültürü (Opsiyonel) (yoğurt suyu/kefir suyu/peyniraltı suyu)
4- Tatlandırıcı (bal veya şeker – opsiyonel)
5- İçme suyuYapılışı;
Şişeye taneleri/meyve suyunu koyuyoruz. Eğer ekşi meyveler ile yapacaksanız bir miktar (1-3 yemek kaşığı) tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Başlangıç kültürü ile yapacaksanız onu da eklemeli sonra da içme suyu ile doldurmalısınız. Gerisi zamanın işi. Oda sıcaklığında birkaç gün bekledikten sonra kabarcıklar oluşmaya başladığında ve gaz çıkışı hızlandığında buzdolabına kaldırılmaya hazır durumda demektir. İstediğiniz zaman içebilirsiniz.

1* Meyve gazozları oldukça aktif bir fermentasyon süreci geçiriyor. Bu yüzden hızlı bir şekilde gaz çıkışı oluyor. Şişe patlaması yaşamamak için plastik kapaklı günlük süt şişeleri şahane bir çözüm oluyor. Fazla gaz birikirse kapak kendiliğinden atıyor. Buz dolabına dik şekilde koymayı unutmayın.

2*Narenciye kabukları acı yapıyor. Soymayı unutmayın. Bu içecekler hem seyreltik hem de fermente olduğu için neredeyse şekersiz.

3*Bu gazozun yapımına dair iki farklı tarife rastlabilirsiniz.

İlki başlangıç mayası (kültürü) eklemeden:

Kültür eklemeden yapacağınız gazoz meyve tanelerinin üzerinde bulunan bakteri/mayalarca fermente edilir. Mayalar alkolik fermentasyon yaptığı için gazozun içinde bir miktar alkol de oluşuyor ancak yapılan analizlerde bu miktarının düşük olduğu ve alkollü içecek sınıfına girmediği bulunmuş. Bunun bir diğer nedeni de fermentasyonun henüz başlangıcında gazozun tüketilmesi. Uzun süre saklandığında ise şaraplaşması kaçınılmaz.

Bu nedenle ikinci bir yöntem olarak başlangıç kültürüyle fermente etmeyi seçebilirsiniz. Kültür kullandığınızda gazozun lakto fermentasyon ile oluşumunu garantiler, alkol oluşumunun önüne geçersiniz.
Bazı tariflerde gazoz yapımı için hamur mayası kullanıldığını da okuyabilirsiniz. Bu mayalar alkolik fermentasyon yaptığı için alkol hassasiyeti olanlara sadece laktik asit kültürü kullanmalarını tavsiye ederim. Tarifte bahsedilen peyniraltı suyu şirden mayalı peynirin suyu, limon ile kestirilen sütün suyu fermente etmiyor.

Afiyet olsun!!

Sevgiyle.

Reklamlar

Meyveli Gazoz (Fermente İçecek)” üzerine 4 yorum

  1. Bunu hemen limonla denemek istiyorum. 🙂 Evde kefir mayasından yaptığım fermente turşum var, sence onun suyunu kullanabilir miyim 🙂

    Beğen

  2. Limon ve zencefilli denedim ama hiç kabarcıklı olmadı 😦 kavanozun üstlerine doğru ki malzeme de kapağa dayanmıştı, kabarcıklar vardı. Süzdüm, kaybolup gittiler.
    Sonra kuru maya atarak bir kez daha denedim. Sonuç aynı!
    Alternatif bir gazoz buldum diye pek sevinmiştim oysa.
    Acep nedendir 🙂
    Gerçi ben ıhlamur mayasını da yapamadıydım vaktinde. Kabarcıklar beni sevmiyor :/

    Beğen

    1. Selam. Zencefilli gazoz öyle kabarcıklı olur ki şişe de zor durur 🙂 Siz acaba yoğurt suyu mu koydunuz? Laktofermentede pek kabarcıklanma olmaz ama içince asitli gelir.
      Eğer kültür koymadan yaparsanız kabarcıklı olur ama süzünce kabarcıklar kaybolur çünkü besin oldukça kabarcıklanır. İçerken içine biraz bal katarsanız içerken de kabarcıklı halde içersini 🙂

      Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s