Yaşayan Mutfak Ve Enzimli temizlik Sıvısı Tartışmaları

Fotoğraf yükleniyor

Meyvelerle bir takım maya, fermente içecek ve temizlik sıvısı denemeleri…
Yüz milyarlarca bakteri çoğalıyor mutfağa sığmıyoruz 😂
Yaşıyor bu mutfak.

Fotoğraf yükleniyor

Bazı çılgın bakteriler gaz çıkışını abartmis olabilirler 😱
Kavanoz kapağı patlamasın diye eldiven iyi bir seçenek gibi görünmekte.
Temizlik sıvısı köpürüyor 😍 Tarifi: http://blog.meyvelitepe.org/2012/03/30/kuskusuz_bahar_temizligi/

Sanırım limon kabuğu fazla olan kavanoz daha hızlı fermente oluyor.  Narenciye kabuklarındaki D-Limonen temizlikte çok iyi iş çıkarıyor! *Bu temizlik sıvısı ile ilgili yaptığımız tartışmaları aşağıda.

Fotoğraf yükleniyor

Kefir mayası ekmek olmak için kabariyor 😊
Kefir
Un
Ilık yer
Zaman ❤

Fotoğraf yükleniyor

Bazı başarısız peynir denemeleri.
Şirden mayam eskimis… İki yılı gecirmeyecekmisim 🙄

Yine de yenir 😋

Fotoğraf yükleniyor

Yavrulamıs bazı kombucha mantarları ❤

Fotoğraf yükleniyor

Eve döndüğümün resmidir.
Ve evet bir tek kendimi fermente etmediğim kaldı 😂 Eve gelir gelmez kış hazırlıkları bir de merak ettiklerim, denemelerim tamamlandı. Yeni sakinlerimiz de var, dostlarimdan aldığım daneler ve mantarlar❤ Daha önce yaptığım turşular çoktan bitmisti. Bağışıklığımız bunlara emanet🙃.

#laktofermente
#sarimsaklilahanatursusu
#sauerkraut
#kvass
#baharatlifermentesogan
#tatliturptursusu
#eksilikirmizilahanatursusu
#sarimsaktursusu
#limonluarabastursusu
#karnabahartursusu
#pancarsapitursusu
#zencefilgazozumayasi
#visnegazozu #yabanmayasi

#kefir
#kefirlabnesi
#kekikmayasindanyogurt
#sirdenmayalipeynir

#kombuchacayi
#şırdanmayasi

#selezeytin
#kirmazeytin

#kekikmayasi #cicekmayasi
#kekikmayaliekmek

#karisikmeyvesirkesi
#fermentehumus
#fementenohut
#zencefillikissurubu

#yasayanmutfak #fermakultur

Enzimli Temizlik Sıvısı Tartışmaları:

Şule Seda Ay: Ben bugün narenciye ile bir sürü şey yapınca bu kabukları naapsam ki derken meyvelitepe blogda enzimli sıvı tarifine denk geldim ve hemen deneyim dedim. Üzerine okuma/dusunme yapmamistim. Ama enzim olayı kafami kurcaladi. Ilknur Urkun Kelso sorunca arastirmak farz oldu 🙂 velhasil kelam bu aksamimi ve gecemi adadigim sıvının enzim olmadığı sonucu çıktı ortaya. Bütün süreç normal anaerobik fermentasyon ve son ürün pH 3-3.5 arasinda laktik asit/asetik asit/organik asitler ve alkol karisimi. İcinde de ancak sarapta birada ve sirkede olduğu kadar enzim var (yani canlı yaşayan organizma). Ancak bunlari pro ve con lari cok tartismis dört yıldır. Agaclar nette de baya uygulayicisi var. Eko enzim deniyor buna. Garbage enzim de diger adi. Olayi mutfak copunden asidik karışım yapmak. Karsit gorustekiler enzimin uretilemeyecegini (ki dogru), ancak bakteri uredikce onun metabolizmasinda bulunan enzim nedeniyle toplam enzimin artacağını ancak fermentasyon sonunda bakterilerin çoğu ölünce o enzimin de esamesi kalmayacagini soylerler, varsa bile çok az miktarda diyorlar. Taraftarlari ise (kanıtları yok ellerinde) hücre disina cikabilen enzimleri olan bakterilerin olduğunu ve o enzimlerin temizlik, atik su temizligi vb seyleri yapıyor olabileceğini iddia ediyorlar. Mevcut bütün kaynaklarda yeterli veri yok, sonuç yok içerikle ilgili ve hepsi sadece Malezya ve Singapur kaynaklı (bu enzim sıvısının satışı var bu ülkelerde bu arada her yerde ve oldukça yüksek oranda) Bazi arastirmalarda bu enzimli su eklenen atik sularda bazi degisimler gorulmus. Ancak karsitlari o ölçekte bir enzim olmadigini ve ustelik enzimlerin tek başına calismadigibi bakteriye ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Dolayısı ile ben saglam bir kac yazi/makale/deneyim bulmadan oyumu karşı gorusten yana kullaniyorum.

Meyvelitepe: Enzimde laktobasilus bakterilerini çoğaltma peşindeyiz, fakat bunun yerine mayalar çoğalıp alkol üretince bazen sirkeye dönüşmesi de kaçınılmaz oluyor. Aslında benim de sonradan öğrendiğim bilgiler ışığında başlangıçta maya olarak bira mayası eklemek yanlış, bunun yerine EM ile mayalamak daha mantıklı ve sirkeye dönüşme olasılığını ortadan kaldırıyor. Bokashi sıvısında da faydalı bakterilerin, özellikle laktik asit bakterilerinin yoğun olduğu malum. Temizlik işinde enzim kullanıldığında, bilimsel olarak açıklayamasak da, işe yaradığını düşünüyor insan, belki de asıl işe yarayan narenciye kabuklarındaki D-limonen maddesidir. Zira daha sonra limon kabuklarını sirke içinde bekletip kullandığımda epey güçlü bir temizleyici olduğunu gördüm. Öte yandan enzim de başarılı olursa bitki beslemekte neredeyse bokashi sıvısı kadar etkili, daha ziyade çiçekli bitkilerde çok iyi sonuç verdiğini gördük. Bir küçük not daha ekleyeyim, meyvelerle yaban mayası yaparken şeker fazla kaçınca sirkeleşme olduğunu farkettim, daha doğrusu sadece bir kez elma ile fermantasyon yaparken başıma geldi.

Şule Seda Ay: Sirkelesme olmadı benim sivimda. Benim itiraz ettiğim nokta bunun bir enzim olmadigini düşünmemden kaynaklandı (hazır maya, kabuk, su, pekmez tarifi ile) Sirkelesme için havayla temas gerekiyor ben yukarida bu maddenin asitliginden dolayı “kabuk sirkesi” dedim, sadece benzetmeydi 🙂 aslinda teoride laktik asiti fazla olmali. Okudugum kaynaklarda organik asit ve biraz alkol demis ; yani laktik asit, biraz asetik asit ve diğer organik asitlerin ve alkolün olduğu bir karışım. Buna enzim denmesi kafami karistirmisti. Sonra bunu ortaya atan kadinin bir doktor olduğunu, yazdığı seylerde kimyasindan cok az bahsettiğini belki bir yanlis anlasilma olabilecegini dusundum. Malezya ve singapur kaynaklı hep makaleler ve içeriği degil etkileri konusulmus hep (ve hizlica butun raflarda yerini almis, inanilmaz bir pazarlama yapilmis bununla.ilgili) kimyasindan bahsedilmemis ama açıkça anaerobik fermentasyon ve çıktıları da bundan farkli değil. Hele ki hazir maya konmasi ile oldukca tahmin edilebilir oluyor… Bu bir fermentasyon son ürünü olduğu için de icinde yaşayan canlı bakteri ne kadarsa o kadar enzim vardır ki o da bakteri metabolizmasina bağlıdır. Sonra ben de temizlik etkisinin d-limonenden kaynaklanabilecegini dusundum ancak henüz denemedim. EM ile mayalamayi yabanci bir kac blogda okudum. EM’de cok sayida farkli canlı olduğu için o vakit daha zengin olabilir ve gübre olarak daha verimli olabilir. Ama enzim içeriği açısından son ürün olması yine ayni sonucu doğurur. Bokashi sıvısının enzim açısından zenginliği hala çok canlı bir haldeyken sıvının alınıp kullanilmasindan dolayi. Burada yaptığımız daha cok tursulastirma gibi bir şey. Meyvenin şekeri çok olunca bende de sirkelesme olmustu 🙂 sen meyvelitepe teşekkürlerimi iletirsen sevinirim. Dediğim gibi itirazim adina enzim denmesi.

Enzim konusunu da açayım. Ben Bokashi de enzim var mı yok mu bilemem bunu analizler belirler. Enzim olayına bu sıvının adına enzim dendiği için mecburen girdik. Benim trtıştığım tek bağlam bu. Burada enzim var mı yok mu? Bu sıvıda bir enzim içeriğine rastlayan hiçbir makale bulamadım. En olumlu yaklaşan diyor ki bir ihtimal bazı makteriler hücre dışına enzim gönderirse o zaman olabilir ama normalde bu kadar aisdik ortamda çalışan enzime rastlamadık diyorlar. Ve diyorlar ki eğer enzim varsa bile o da yaşayan canlı organizmaların içindeki enzimdir. Yani enzim değil canlı organizma asıl konu. Orada da şunu söylüyor kaynaklar dediğim gibi yukarıda; bu bir fermentasyon son ürünü o nedenle canlı organizma sayısı çok yüksek değil. Benim bokashi konusunu açmam da bu bağlamdaydı. O sıvı henüz tamamlanmamış, bakterilen ölmeye başlamadığı bir sırada kovadan uzaklaştırılan bir sıvı bu yüzden canlı mikroorganizma içeriği çeşitlidir ve bence fermentasyon son üründen daha fazla olabilir. Daha çok yaşıyordur o sıvı diye düşüdüm. Eğer bir enzim varsa da (canı bakterinin içindeki enzimler yani) bokashi de vardır dedim kendi kendime daha yoğun olarak. Ya da kompost çayında misal.Adı yanlış bu sıvının, enzim diye bir bağlam yok yani

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s