Tilkişen Kavurması

Fotoğraf yükleniyorMevsim ot mevsimi. Köylü pazarında her tezgahta tilkişen (eneç) görmek mümkün. Bu otu acı ot, kedirgen, tilki kuyruğu, sarmaşık veya yabani kuşkonmaz olarak da bulabilirsiniz.
Kuzey Ege halkının çok değer verdiği bir ot bu.
Şifa niyetine yeniyor ve ilaç olduğuna, ömrü uzattığına inanılıyor

Eneç; yamaçlarda, uçurum kıyılarında yetişiyor genelde ve bulması hayli güç. Oldukça dikenli. Köylüler büyükçe bir sopa ile otun etrafındaki dikenleri kaldırıyor ve dibinde tek başına yetişmiş bu otu söküyorlar. Bir kadın tüm gün dolaşarak en fazla üç – dört bağ toplayabiliyor. Son derece bakir alanlarda yetiştiği için kesinlikle yıkanmıyor. Sadece silinerek kullanılıyor.

İki türü var. Acı olan normal yani ‘baba eneç’ ve acı olmayan has eneç.

Bu yörede sıklıkla yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılıyor ama körpe sürgünlerini ateşte kebap yaparak (Muğla) veya çiğ olarak da yiyenler(Bursa) var.

Kavurmaya başlayınca evi enfea bir koku sarıyor ama yine de lezzeti katı yemek tercihleri olanlar için hayli farklı.

Tarife geleyim 🙂

Eneçleri yıkamıyoruz. Sadece siliyoruz.
Bitkinin kökleri sert. En alttan başlayıp saplarını büküyoruz. Sert kısmın sonuna geldiğinizde ”çıt” diye kırılıyor. Sert kısımları ayırıp çöpe atın veya kompost yapın 🙂

Elinizde kalan filizleri en fazla birer santim olacak şekilde ince ince doğrayın.

Bir tavaya bir çay bardağı zeytinyağı biraz da tereyağı koyarak ısıtın.

Bir adet soğanı kare kare doğrayın ve yağa atın. İki-üç sap pırasayı da ince ince doğrayıp soğana ekleyin. Birazcık yumuşayınca eneçleri de ekleyin.

En fazla bir veya iki kere karıştırarak on beş dakika kadar kavurun. Eğer karıştırırsanız tadı acı olur.

Yeşili tam ölmeden üzerine biraz tuz, biraz tatlı toz biber ekleyin ve üç tane yumurta kırdıktan sonra bir-iki dakika daha hafifçe dürtükleyerek pişirin.

Afiyet olsun.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s