Ihlamur Mayalı Ekmek

IHLAMUR ÇİÇEĞİNDEN EKMEK MAYASI Ihlamur çiçeğinin mis gibi kokusuyla, pofuduk, yumuşacık ve tatlı bir ekmek hayal edin. İşte o ekmek, bu ekmek… Eskiler ahşap fıçıların içine ufalarlarmış ıhlamurun yaprağını ve çiçeğini, su eklerlermiş üstüne. 12 saat...

IHLAMUR ÇİÇEĞİNDEN EKMEK MAYASI

Ihlamur çiçeğinin mis gibi kokusuyla, pofuduk, yumuşacık ve tatlı bir ekmek hayal edin. İşte o ekmek, bu ekmek… Eskiler ahşap fıçıların içine ufalarlarmış ıhlamurun yaprağını ve çiçeğini, su eklerlermiş üstüne. 12 saat bekletip rengi bala dönen sudan iki su bardağı alırlarmış hamur mayalamak için. Fıçıya da yeniden çiçek ve su koyarlarmış maya tazelensin diye.

Ben maya için bir orta boy kavanoza iki su bardağı oda sıcaklığında içme suyu ve bir avuç kuru ıhlamur koydum ve 12 saati geçkin bekledim. Sonrasında da bal rengi sıvıyı maya olarak kullandım.

Siz de 3 su bardağı ıhlamur mayasını karıştırıverin.
Bir tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı(küçük) pekmez
Yarım çay bardağı(küçük) zeytinyağı
Ve 8.5 bardak un ile.

Homojen bir görünümü olana kadar iyice karıştırın. Hamur hayli yapışkan olacak. Yoğururken hamur kabın dibinden toplanmaya başladığı an un eklemeyi bırakın, iyice karıştırıp aktarın kalıba.
Sıcak ve nemli yerde unutuverin ekmeği.

Bekleyin kabarsın.
Durucak, duracak sonra birden kabaracak bu ekmek. Kabarması hayli uzun sürüyor (10-11 saat), kısa sürsün isterseniz 50 dereceye ayarladığınız fırında da bekletebilirsiniz. Daha sonra 180 derecede turbo ayarında 50 dak- 1saat pişirin.
Tatlı, mis gibi ıhlamur kokan ekmeğiniz hazır.

Dilerseniz kalan mayanın içine 1.5 su bardağı su ve bir avuç kuru ıhlamur ekleyin ve mayanız tazelensin ve yeni ekmek için kullanın.

Ekmeğinizin tadına bakarken beni bu maya ile tanıştıran şahane kadın Ayşe Dirikman Kalıpçı ‘yı tanımak ve ıhlamur mayasından bahseden yazısının tadını çıkarmak isterseniz; linkini vereceğim yazıya bir göz gezdiriniz.

http://m.hthayat.com/yazarlar/ayse-dirikman/1030127-tatli-ekmek

Keyifli okumalar.

Tatlı hayaller. 🙂

(Kokusuna dayamadım henüz ekmek sıcakken dilimleyip yiyiverdim. Az hamur olmuş görüntüsü ondan ;))

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s