Şevket-i Bostan

Fotoğraf yükleniyor

Şevket-i Bostan (Nam-ı diğer kenker veya kenger otu) bizim evde şenliklerle karşılanan, boncuğun üzerine şarkı bile bestelediği şahane bir Anadolu bitkisi.
Bizimkiler terbiyeli kuzu etlisini de çok seviyor ama ben zeytinyağlı, Bodrum usülü nohutlu salçalı, etli nohutlu her türlü pişirmeyi seviyorum.  Her biri ayrı tezahürat topluyor.
Kenger Anadolu’nun hemen her yerinde kırda bayırda dağda gezerken rastlayabilirsiniz. Ancak sadece Akdeniz ve Ege yöresinde besin olarak tüketildiği için biz de burada tanıştık. Taze olanları yemeklerde kullanılıyor. Doğada kurumuş olanlarının ise  kökleri kesilince akan süt kurutuluyor ve doğal kenger sakızı elde ediliyor. Dişleri temizleyen, beyazlatan ve baş ağrısına iyi gelen bu sakız yörede bir çok köy evinde mevcut.
Bizim kızın da ilk sakızı olacak önümüzdeki kışa. Bu sakızın bizim evin de vazgeçilmezi olacağı kesin.
Bununla bitti sandınız ama bitmedi. Kuru Kenger köklerinin öğütülmesi ile kahvesi bile yapılıyor. Ege’de yerde ne bitse bir şekilde kullanılıyor. 🙂 Bugün kenger köklerinden daha önce tarifini verdiğim terbiyeli kuzu etli tereyağlı yemeğini yaptım. Köylü teyzelerin binbir zahmetle dikenlerini temizlediği saplarını ise salata yaptım. Bu salata bizim evde elleri ovuşturarak bekleniyor.  Boncuk hepsini hüpletip mideye indiriyor.
Kenger salatası için sapları bol tuzlu kaynar suya atıp haşlıyoruz. 3 dakika kadar kaynatıyoruz ve hemen içi soğuk su dolu bir kaba alıyoruz. Saplar soğuyunca servis kapına aktarıyoruz.
Üzerine dilerseniz bol limon, az tuz, az karabiber (opsiyonel) ve bol zeytinyağı ile
Dilerseniz bol sarımsak, limon, zeytinyağı ve tuz ile sos hazırlayabilirsiniz.
Limon yerine nar ekşisi de yakışır 🙂 Artık zevkinize göre 😉
Afiyet olsun!!
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s